4 к-п в/н 20.10
20.10.2020
Тема програми: Приготування стра та гарнірів з круп, макаронних виробів та бобових.
Тема уроку. Інструктаж з ОП. Технологія приготування локшинник з сиром кисломолочним
- Сьогодні ми з вами повинні навчитися готувати нові (сучасні) страви з макаронних виробів, так як прості страви і гарніри з макаронних виробів ви вже знаєте і вмієте готувати з першого курсу. Також повинні правильно організувати своє робоче місце, під час роботи дотримуватись правил особистої гігієни і санітарії, всіх вимог безпеки праці, повинні вдосконалювати свої знання та вміння по приготуванні страв так, щоби не знизити їх харчову цінність, правильно доводити страви до готовності, повинні бережливо ставитись до обладнання, інвентаря, дотримуватись правил трудової дисципліни, провести правильно бракераж страв, повинні прагнути досягти мети сьогоднішнього уроку.
- Отже, сьогодні ми з вами вчимося готувати страви з макаронних виробів. Само слово «макарони» , на думку лінгвістів, походить від грецького «макар», що означає «страва з ячмінного борошна». Макарони вважаються лідерами серед продуктів, які містять складні вуглеводи, що досить швидко розщеплюються та створюють запаси енергії. Недаремно часто в меню спортсменів пропонують макаронні вироби замість протеїнів тваринного походження. Макарони з твердих сортів пшениці багаті вітамінами В і рослинними білками. В них міститься вітамін F , який часто називають «вітаміном молодості». Такі макарони насичені клітковиною, яка є відмінним сорбентом, що допомагає виводити шлаки і токсини з організму.
- Макарони – це борошняні вироби, які треба варити перед тим, як вживати в їжу. Виготовляють їх з пшениці. Перші відомості про макарони були ще в четвертому тисячолітті до нашої ери.
- Сьогодні на уроці в/н ми навчимося готувати страву макаронник з сиром.
- До Європи макаронні вироби колись завіз мандрівник Марко Поло. А вже самі італійці створили цілу «макаронну поему». Втім, тут слово «макарони» не вживається; кажуть – спагеті і паста. Існує поширена помилка, що від макаронів товстіють. Але це не так.
- Макарони з твердих сортів пшениці містять складні вуглеводи, які не впливають на збільшення маси тіла. А, якщо виготовленні з іншої муки (наприклад яєчні), то калорійність їх вища.
- Дієтологи вважають макарони продуктами незамінними і корисними:
- по – перше, ситно;
- по – друге, позбавлені крохмалю, на відміну від картоплі;
- по – третє, вживаються без хліба.
- І ще поєднуються з багатьма вітамінізованими інгредієнтами: зеленню, овочами, морепродуктами, м’ясом, часником.
- Цікава інформація.
- Світовий рекорд із виготовлення найдовших макаронів встановили в одному з ресторанів Донецька. Працювали 10 кухарів. Година і 10 секунд роботи і справа закінчена! Результат приголомшив усіх – 211 із половиною метрів становить довжина української макаронини.
- Ще раз нагадую тему уроку в/н: Приготування страв з макаронних виробів.
- Прошу пригадати правила з техніки безпеки і охорони праці, а також те, що ми вже знаємо про страви і гарніри з макаронних виробів.
Інструктаж з охорони праці:
1.Перед початком роботи руки вимити з антибактеріальним милом. В процесі роботи стежити за чистотою рук.
2 Санітарний одяг повинен прикривати домашній та волосся.
3. Робочі столи, посуд, інструменти перед початком роботи вимити гарячою водою.
4.Розробні дошки використовувати тільки за призначенням.
5.Первинну обробку продуктів здійснювати на призначених для цього столах.
6.Посуд для приготування та подачі страв повинен відповідати санітарним вимогам ( відповідний матеріал, який не окислюється )
7. Гарячі каструлі, сковорідки знімати з плити, користуючись рушником, прихватками.
8. Кухарські ножі повинні мати добре закріплені ручки , гостре лезо.
9. Не використовуйте ножі для перемішування овочів під час пасерування.
10. Не допускати проливання рідини або жиру на підлогу. Якщо це сталося, підлогу негайно витерти.
11. Під час роботи не оставляти без присмотра електро та газове обладнення.
12. Після виконання завдання вимити кухонний та столовий посуд, інструменти згідно з санітарними правилами.
- 1. Що таке макарони?
- 2. В якому цеху готують страви з макаронних виробів?
- 3. За температурою подавання до яких страв вони відносяться?
- 4. Назвати способи варіння макаронних виробів.
- 5. Від чого буде залежати харчова цінність страв з макаронних виробів?
- 6. Чи знаєте Ви в якому посуді подаються дані страви?
- Для виконання сьогоднішнього завдання відводиться шість академічних годин.
- Слід звернути увагу на типові помилки, які можуть виникати під час приготування цих страв:
- - Макаронні вироби тверді або розварені(не дотримано тривалості варіння);
- - Консистенція страви суха, несоковита(неправильно дотримувались технології приготування соусів);
- - Запечені страви не мають румяної кірочки(не дотримано температурного режиму запікання);
- - Запечені страви не зберігають форми(порушено технологічний процес приготування).
- Переходимо до виконання завдання. Користуючись технологічною картою підберіть набір продуктів для для приготування страви.
Посилання на відео перегляд приготування локшинника
Пошаговый рецепт приготовления: Макаронник или лапшевник с творогом
Шаг 1
250 граммов макарон или лапши отвариваем в соответствии с указаниями производителя. Отваренную лапшу промываем холодной водой. Можно приготовить домашнюю лапшу из 300 граммов муки – рецепт домашней лапши вы найдете на нашем сайте https://www.videoculinary.ru/ в разделе Гарниры.Шаг 2
250 граммов творога протираем сквозь сито. Рецепт домашнего творога вы найдете на нашем сайте https://www.videoculinary.ru/ в разделе Завтраки.Шаг 3
В миску разбиваем 2 яйца, добавляем 0.5 чайной ложки соли, 2 столовые ложки сахара, перемешиваем и вливаем в отваренную лапшу. Добавляем туда же подготовленный творог, перемешиваем.Шаг 4
Выкладываем в форму для выпечки, смазанную маслом, разравниваем, посыпаем 2 столовыми ложками панировочных сухарей, сбрызгиваем растопленным сливочным маслом и выпекаем в заранее разогретой духовке при температуре 180 градусов Цельсия 20 минут.Шаг 5
Вынимаем запеканку из духовки, посыпаем двумя столовыми ложками сахара. Подаем лапшевник или макаронник горячим, с вареньем.Шаг 6
Рецепты разнообразных видов варенья вы найдете на нашем сайте https://www.videoculinary.ru/ в разделе Варенье.- Д/З Згідно технологічної карти приготувати страву, відеозвіт у групу 4 к-п.
Комментарии
Отправить комментарий