біологія 5 к-п(29.10), 5 МСТУ урок№26
Урок № 26
Тема програми: Обмін речовин і перетворення енергії.
Тема уроку: Роль ферментів у забезпеченні процесів метаболізму клітини та цілісного організму.
Ферменти — це біологічні каталізатори - речовини, які значно прискорюють швидкість реакцій, не витрачаючись у них. Ферменти координують і прискорюють біохімічні реакції, які регулюють обмін речовин
У молекулі ферменту міститься група особливо активних амінокислот, які утворюють активний центр ферменту, здатний діяти лише з відповідною речовиною — субстратом. При цьому субстрат є специфічним для певного ферменту і відповідає за своєю структурою і фізико-хімічними властивостями активного центру як ключ до замка. Тому перебіг реакції субстрату з ферментом відбувається миттєво. Після реакції такий утворений комплекс розкладається з утворенням нових продуктів. Речовини, що утворилися, відразу ж відокремлюються від ферменту, який відновлює свою функції та стає здатним здійснювати ту саму реакцію.
Властивості ферментів:
• каталізують тільки енергетично можливі реакції;
• прискорюють пряму і зворотну реакції, не зміщуючи напрямку хімічної рівноваги;
• у ході реакції залишаються незмінними і до складу кінцевого продукту не входять;
• мають високу специфічність дії (зазвичай один фермент каталізує одну реакцію);
• діють у м’яких умовах (фізіологічні значення рН, температура тіла, нормальний атмосферний тиск);
• є каталізаторами, активність яких може регулюватися, тобто збільшуватися або зменшуватися.
Функції ферментів:
• сприяють перетворенню одних речовин — субстратів — на продукти;
• є каталізаторами в усіх біохімічних реакціях;
• скеровують та регулюють обмін речовин організму;
• знижують енергію активації хімічних процесів у організмі.
Механізми каталізу
1) Кислотно-лужний каталіз: в активному центрі ферменту містяться групи специфічних амінокислотних залишків, які є гарними донорами (-COOH, -NH+3, -SH, -OH) або акцепторами (-COO-, -NH2, -S-, -O-) електронів. Такі групи є потужними каталізаторами багатьох органічних реакцій.
2) Ковалентний каталіз: ферменти реагують зі своїми субстратами, утворюючи за допомогою ковалентних зв’язків дуже нестабільні фермент-субстратні комплекси, з яких у ході внутрішньомолекулярних перебудов утворюються продукти реакції.
Типи ферментативних реакцій
1) Тип «пінг-понг»: фермент спочатку взаємодіє із субстратом А, відбираючи в нього певні хімічні групи і перетворюючи на відповідний продукт. Потім до ферменту приєднується субстрат Б і отримує ці хімічні групи.
2) Тип послідовний реакції: до ферменту послідовно приєднуються субстрати А та Б, утворюючи «потрійний комплекс». Після цього відбувається каталіз. Продукти реакції також послідовно від’єднуються від ферменту.
3) Тип випадкових взаємодій: субстрати А та Б приєднуються до ферменту в будь-якому порядку, невпорядковано, і після каталізу так само від’єднуються.
Домашнє завдання: Опрацювати опорний конспект, дати відповіді на запитання,
1. Дайте означення поняття ферменти.
2. Наведіть приклади ферментів.
3. Які фактори впливають на активність ферментів?
Комментарии
Отправить комментарий