Біологія 94 ел., 97 трактор.,26.10.21, урок №30

  Урок № 30

Тема програми: Обмін речовин і перетворення енергії.

Тема уроку: Порушення обміну речовин (метаболізму), пов’язані з нестачею чи надлишком надходження певних хімічних елементів, речовин.

Опрацювати теоретичний матеріал

Обмін речовин та енергії (метаболізм)– найголовніша властивість живого організму.  У людському організмі відбуваються процеси обміну речовин та енергії з довкіллям, розуміння цих процесів є надзвичайно важливим тому, що дає не лише теоретичні знання, але й розкриває секрет здоров’я, довголіття та  молодості. Дотримуючись основ правильного харчування, ми запобігаємо багатьом захворюванням.

Отже,  

- Чи може бути шкідливою нестача чи надлишок певних хімічних елементів та речовин для здоров’я людини?

- За якими ознаками це можна виявити?

- За якими симптомами можна виявити нестачу або надлишок певних водо- та жиророзчинних вітамінів у організмі людини?

Сьогодні ми дамо відповіді на ці важливі питання.

                     


Пам’ятайте! Хімічні елементи в організмі містяться у дуже малих кількостях. Всі вони необхідні для нормальної життєдіяльності людини. Надлишок або їх нестача
можуть привести до проблем із здоров’ям.

Елемент або речовина

Прояви нестачі

Прояви надлишку

Макроелементи

Калій (K)

Слабкість, дистрофія, параліч, набряки, гіпотензія, зупинка серця, порушення передачі нервових імпульсів, сухість шкіри

Аритмія чи тахікардія, параліч, конвульсії, слабкість, гіпотензія, уповільнене мислення, утруднення мови

Кальцій (Ca)

Підвищена крихкість кісток, нігтів, зубів, деформація хребта, припинення росту, оніміння й відчуття поколювання в кінцівках, безсоння, судоми, збудження

Біль у кістках і м’язах, міастенія, порушення балансу під час ходьби, пригнічення рефлексів, нудота, сплутаність свідомості

Магній (Mg)

Гемолітична анемія, аритмія, тахікардія, ущільнення в м’яких тканинах, гіпо- й гіпертензія, депресії

У разі порушення функції нирок, сухість у роті, підвищена стомлюваність, м’язова слабкість нудота, утруднення дихання

Натрій (Na)

Непритомність, апатія, стомлюваність, м’язові спазми, набряки, гіпотензія, тахікардія, нудота, втрата маси тіла, зниження імунітету

Навантаження на нирки; набряки, гіпертензія, судоми, спрага, м’язова й нервова дратівливість, анорексія

Сульфур (S)

Іноді можуть виникнути болючість суглобів, високий рівень глюкози й тригліцеридів у крові

Надмірна слабкість, блювання, втрата свідомості, сильне тремтіння кінцівок, судоми

Фосфор (P)

Судоми, слабкість, підвищена стомлюваність, біль у кістках, утрата маси тіла, крихкість кісток та їх деформація, рахіт, порушення росту

Тільки за ниркової недостатності — надлишок P призводить до зниження рівня Caі до відповідних симптомів

Хлор (Cl)

Нудота, блювання, сплутаність свідомості, слабкість, кома

Порушення кислотно- лужної рівноваги у рідинах організму, слабкість, сплутаність свідомості, кома

Мікроелементи

Бром (Br)

Безсоння у хворих під час ниркового діалізу

Загальмованість, сонливість, слабкість, мовна невиразність, утрата свідомості

Ферум (Fe)

Порушення еритропоезу, анемія, послаблення імунітету, порушення росту, виснаження, розтріскування в кутах рота, запалення язика, анорексія

Діарея, сильна нудота, біль у животі, блювання, слабкість, блідість, посиніння губ, кистей рук, нігтів, поверхневе дихання

Іод (І)

Гіпофункція щитовидної залози; у дитинстві — кретинізм, відставання у розвитку, порушення розвитку кісток; у дорослих — мікседема, ендемічний зоб

Втрата ваги, порушення у роботі шлунка, кишечнику та серці; порушення теплового обміну, слабкість, зниження працездатності

Купрум (Cu)

Осередкова алопеція, анемія, емфізема легень, стомлюваність, зниження імунітету, остеопороз, пігментація шкіри та висипання на ній

Біль у м’язах і животі, анемія, нудота, блювання, депресія й дратівливість

Фтор (F)

Підвищена крихкість кісток, зубів, карієс

Флуороз — порушення функції нирок, ШКТ, неврологічні й м’язові розлади, коричневі плями на емалі зубів

 Основні джерела мінеральних речовин

Мінеральна речовина

Джерело (кількість мінеральної речовини у 100г продукту)

Кальцій (Са)

Твердий сир (1400мг), м’який сир (150), квасоля (150), молоко (122).

Магній (Мg)

Кавуни (224мг), горох (107), квасоля (103), сливи, пшоно (101).

Натрій, хлор (Na, Cl)

Кухонна сіль.

Калій (К)

Урюк (1781мг), соя (1607), квасоля (1100), висівки (1260), родзинки (860), чорнослив (648), картопля (568), абрикоси (305), томати (290).

Фосфор (Р)

Соя (603мг), твердий сир (580), квасоля (541), горох (329), риба (280), хліб і крупи (200-300), яйця (215).

Залізо (Fe)

Печінка  свиняча (20,2мг) печінка яловича (6,9), нирки (6,0), серце (4,8), геркулес (4,2), гречка (3,4).

Цинк (Zn)

Печінка (3230мкг), горох (2590), квасоля (1800), яловичина (1741), яйця (1690), нирки (1540), цибуля, часник (1273), гречка (1200).

Йод (j)

Морська капуста (300мкг), йодована сіль, морська риба (90).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Вітаміни — незамінні складові раціону здорового харчування, які беруть участь у всіх біологічних процесах організму. Якщо в організм надходить дуже мало або надлишок  вітамінів, це може негативно позначитися на здоров’ї, фізичному розвитку і сприяти порушенню обмінних процесів та хронічним захворюванням.

    

 

  Гіповітаміноз – захворювання, пов’язане з недостатнім надходженням вітамінів до організму людини.

     Авітаміноз – захворювання, яке розвивається внаслідок відсутності у раціоні певного вітаміну або вітамінів.

  Гіпервітаміноз - захворювання, яке розвивається внаслідок надлишку у раціоні харчування вітамінів.

Основні джерела вітамінів 


Назва

вітаміну

Джерело (мг на 100г продукту)

Аскорбінова кислота (С)

Шипшина (1200мг), перець солодкий (250), чорна смородина (200), зелень петрушки (150), кріп (100), суниці, апельсини(60), шпинат (55), капуста, лимони (45).

Тіамін (В1)

Горох (0,9мг), дріжджі (0,6), свинина (0,52), геркулес (0,45), пшоно (0,42), нирки (0,39), печінка (0,3).

Рибофлавін (В2)

Печінка (2,19мг), нирки (1,8), дріжджі (0,68), яйця (0,44), сир голландський (0,38), сир м’який (0,25), гречка (0,20).

Піридоксин (В6)

Печінка яловича (0,7мг), хрін (0,7), часник (0,6), кури (0,52), пшоно (0,52), гранат (0,5), гречка (0,4), перлова крупа (0,36), перець (0,35), картопля (0,30).

Ніацин (РР)

Печінка свиняча (12,0мг), дріжджі (11,4), печінка яловича (0,9), кури (7,7), качки (6,0), нирки (5,7), яловичина (5,0), свинина (2,6).

Ретинол (А)

Печінка яловича (8,2мг), печінка тріски (4,4), жовтки яєць (1,26), масло вершкове (0,59), яйця (0,25).

Кальциферол (D)

Печінка тріски (100мг), оселедці (30), шпроти (20,5), ікра осетрова (8), жовтки яєць (7,7), масло вершкове (1,3).

Токоферол (Е)

Нерафінована кукурудзяна олія (93мг), соняшникова олія (67).

β- каротин

Морква (9мг), шпинат (4,6), салат (1,75), зелень петрушки (1,7), абрикоси (1,6), гарбузи (1,5), томати (1,2).

А ЗАРАЗ ТРОХИ ІСТОРІЇ і допоможе в цьому нам історик, філософ сучасності Ю.В.Ситченко

      Ця подія сталася дуже давно, коли Колумб відправився здобувати золото Індії для іспанської корони,  а відкрив Америку. Але  під час подорожі третя частина його команди захворіла на хворобу, яка на той момент називалась скорбут. Багато моряків загинуло, а  окрему групу людей висадили на ближньому острові як безнадійно хворих. Через півроку, на зворотному шляху, здивуванню команди не було меж -  всі моряки, яких висадили на острові, були живі і здорові.

          В чому тут причина? Чому безнадійно хворі моряки одужали на безлюдному острові?

     Дійсно, пізніше помітили, що коли вживати в їжу свіжі овочі і фрукти хвороба скорбут не виникає. Що ж тоді викликає цю хворобу?

      Подія, яка відбулася з командою Колумба, це тільки частина великої історії про відкриття чудових речовин. Ще Хрестоносці, які ходили “воювати гроб Господній”, гинули сотнями тому, що віра не дозволяла їм вживати в їжу місцеві фрукти і овочі.  Найчастіше, ця хвороба виникала у людей, які мандрували експедиціях до Північного полюсу. Від скорбуту, моряків загинуло більше, ніж від морських битв. В народі вміли лікувати скорбут плодами шипшини та  сосновим пивом.

     Причини захворювань, які пов'язані з  неповноцінним харчуванням, вперше, з'ясував російський лікар Микола Лунін. Він  виготовив суміш, яка містила необхідні білки, жири, вуглеводи і годував певну групу мишей. А другу контрольну групу годував молоком. На 11 день всі миші з першої групи загинули, а тваринки з другої групи були живі й здорові.

Здоров’я на 40–45% залежить від харчування. Правильне здорове харчування сприяє росту і розвитку організму, забезпечує нормальний фізичний і психічний розвиток, підвищує імунітет і захищає від несприятливої екологічної ситуації, що оточує нас сьогодні.

       Здорове харчування передбачає гармонійне споживання білків, жирів, вуглеводів, вітамінів,  макро- і мікроелементів — основних речовин, які містяться в харчових продуктах.

    За даними вітчизняних фізіологів (Зубар Н.М., Руль Ю.В.) здоров’я на 40–45% залежить від харчування. Правильне здорове харчування сприяє росту і розвитку організму, забезпечує нормальний фізичний і психічний розвиток, підвищує імунітет і захищає від несприятливої екологічної ситуації, що оточує нас сьогодні.

 

ПІДСУМОК УРОКУ

       


Що ж відбувається, якщо в організм  надходить надлишок певних хімічних елементів чи речовин  ніж потрібно?

  • Відсутність апетиту

  • Випадіння волосся

  • Головний біль,

    запаморочення, стан тривоги



  • Лущення шкіри

     

     


  • Висипання на шкірі, алергія, свербіж

  • Сонливість, млявість

     
  • Стан тривоги

  • Гіпертонія

  • Підвищена збудливість

  • Порушення функціонування нирок

    V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

    Опрацювати  опорний конспект;

  •  дати означення понять гіповітаміноз,авітаміноз,гіпервітаміноз;

  • описати основні джерела вітамінів;

  • опрацювати відповідний параграф за підручником. 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Біологія, 3 курс, ДКР

біологія 5 к-п (26.10), 5 МСТУ урок №23

пекар 13 9 к-п